Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Nederlandse staat verwerft in razend tempo belang in Air France-KLM om stem aan tafel te krijgen

Nederland is aandeelhouder geworden van Air France-KLM om net als de Franse regering meer te zeggen te krijgen over de luchtvaartmaatschappij. Sinds vorige week heeft het kabinet al 12,68 procent van de aandelen gekocht, maakte minister Wopke Hoekstra van Financiën dinsdagavond bekend. Het streven is om een aandeel van iets meer dan 14 procent te bereiken, net als de Fransen.

De coalitiepartijen en ook onder meer oppositiepartijen PVV en PvdA staan achter het besluit van het kabinet, maar Forum voor Democratie, GroenLinks en de SP reageren kritisch.

2. Bunq jaagt op spaarders met 0,27 procent rente

Klanten van Bunq kunnen voortaan ook gaan sparen binnen de app. De online bank biedt met zijn nieuwe spaarproduct ‘Massinterest’ 0,27 procent rente. Dat is een hogere rente dan de 0,03 procent die de grootbanken uitbetalen, maar nog steeds veel te weinig om alleen al de kosten voor een Bunq-account (7,99 euro per maand) terug te verdienen.

Spaarders kunnen zelf kiezen waar hun geld in wordt geïnvesteerd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aangeven dat hun geld naar persoonlijke leningen moet gaan, naar staatsobligaties of naar groene beleggingen. “Het is jouw geld, dus jij bepaalt. We zijn de enige bank in de wereld die naar haar gebruikers luistert en je laat bepalen wat er met je geld gebeurt“, aldus oprichter Ali Niknam, die zelf al bijna 60 miljoen euro in het verlieslatende Bunq heeft geïnvesteerd.

3. Kunnen Donald Trump en Kim Jong-un concrete afspraken maken in Hanoi?

Na de historische topontmoeting vorig jaar in Singapore, ontmoeten de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar vandaag en morgen in het Vietnamese Hanoi opnieuw. De Amerikanen willen dat Noord-Korea zijn atoomprogramma ontmantelt, terwijl de Noord-Koreanen willen dat de internationale sancties worden opgeheven of op zijn minst flink worden verlicht.

Trump gaf voor vertrek naar Vietnam aan Noord-Korea niet te willen opjagen, dus de vraag is of er daadwerkelijk grote vooruitgang kan worden geboekt. Ook al omdat de werkbesprekingen voorafgaand aan de top naar verluidt stroef zijn verlopen.

4. May hint op uitstel Brexit, maar dat is nog allerminst zeker

Om een opstand binnen haar eigen regering te sussen, deed premier Theresa May woensdag een opmerkelijke concessie. Als haar eigen deal voor de Brexit op 12 maart opnieuw wordt weggestemd, mag het Britse parlement zich uitspreken over de wenselijkheid van een no deal-Brexit. Wordt de no deal afgewezen, dan mag het parlement ook stemmen over uitstel van de Brexit.

May wil echter een uitstel van hooguit twee maanden… en dat is voor andere EU-landen alleen een optie als er uitzicht is op een akkoord waar in het VK wél een meerderheid voor te vinden is.

5. Bol.com duwt omzet boven de 2 miljard euro

Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, heeft nog altijd veel plezier van de overname van online webwinkel Bol.com. Die bereikte afgelopen jaar een nieuwe mijlpaal met een omzet van 2,1 miljard euro, zo bleek woensdag uit de resultaten over 2018 van Ahold Delhaize.

Toen Ahold Bol.com in 2012 voor 350 miljoen euro kocht, draaide de online webwinkel een jaaromzet van 355 miljoen euro. In zeven jaar tijd is de omzet van Bol.com dus zes keer over de kop gegaan.

6. Adyen schiet omhoog op de beurs na knallende groeicijfers

Fintechbedrijf Adyen, dat als bemiddelaar optreedt tussen webshops en banken bij online betalingen, maakt zijn status als groeikanon waar: over 2018 steeg de omzet met 60 procent naar 349 miljoen euro en de operationele winst (EBITDA) dikte met 83 procent aan, tot 182 miljoen euro. Sinds begin dit jaar liep de koers van Adyen al ruim 40 procent op en woensdag steeg het aandeel met nog eens 6 procent.

7. Bij banken en verzekeraars is de kans op een vast contract het hoogst

Een kwart van de Nederlanders met een tijdelijk contract kreeg in 2018 een vast contract. Dat is een stijging van 7 procentpunt sinds de crisis van 2013, blijkt uit onderzoek van het UWV onder werknemers van 25 tot 66 jaar. Bij banken en verzekeraars hadden de werknemers de grootste kans op een vast contract. Daar kon 41 procent van de mensen met een flexibel contract tekenen voor onbepaalde tijd. Wie aan die vastigheid hecht, is in de landbouw het slechtste af: daar kreeg maar 13 procent een vast contract.

8. Deelscooterdienst Felyx gaat naar Den Haag

Na Amsterdam en Rotterdam gaat deelscooterdienst Felyx ook uitbreiden naar Den Haag, schrijft RTL Z. Begin april worden er 200 elektrische scooters naar Den Haag gebracht, en na een jaar wordt gekeken of de gemeente en de ondernemers samen verder willen. In die tijd wil Felyx een band opbouwen met andere betrokken partijen zoals de aanbieders van het openbaar vervoer, zegt mede-oprichter Quinten Selhorst tegen de zender. “Wij zijn geen directe concurrenten, maar vullen elkaar juist aan.”

Lees meer: In Amsterdam heeft Felyx 108 scooters staan, maar de toekomst van de deelscooterdienst is er nog onzeker

9. Combinatiewinkels rukken op in straatbeeld

Om in kleine gemeenten een winkel als Blokker te openen moet je lef hebben, maar ondernemers zien nu nieuwe kansen: ze openen combinatiewinkels. Volgens het Financieele Dagblad openen ondernemers steeds vaker winkels met meerdere ketens onder één dak. Door als franchisenemer in hetzelfde pand een Bruna, Blokker en Top1Toys te openen, trekken de ondernemers meer klanten.

Ook franchisegevers profiteren, zegt Top1Toys-directeur Hans Hummelink tegen de krant. “De Blokker in Duiven is verkleind om ruimte te maken voor een van onze speelgoedwinkels, maar draait nu een hogere omzet. Logisch, want ze krijgen nu twee groepen klanten binnen.”

10. Amsterdam wil voorlopig geen elektrische deelsteps…

In de VS zijn ze superpopulair en halen de bedrijven erachter tientallen miljoenen aan groeigeld op. Maar de gemeente Amsterdam zegt voorlopig ‘nee’ tegen elektrische deelsteps, laat een woordvoerder weten aan Sprout. Er zijn vooralsnog te veel zorgen over de verkeersveiligheid; de elektrische steps kunnen met bijna 30 kilometer per uur over het fietspad zoeven.

11. … en kapt gesprekken met Airbnb af over nieuwe verhuurregels

Ondertussen zijn de gemeente Amsterdam en de drie grote verhuurplatforms het niet eens geworden over naleving van de nieuwe verhuurregels die sinds dit jaar gelden. Amsterdammers mogen hun woning nog maar maximaal 30 in plaats van 60 dagen verhuren via sites als Airbnb, Booking.com en HomeAway.

De platforms kunnen dit handhaven, maar zij weigeren dit te doen. Wethouder Laurens Ivens kapt de gesprekken daarom af. Amsterdam gaat voorlopig verder zonder overeenkomst, maar gaat wel strenger controleren.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: